Pomidory w roli głównej: Znamy zwycięzców!

 

1 października 2024 zakończyła się premierowa edycja wydarzenia “Pomidorowy Zawrót Głowy”. W Centrum Kultury Spichlerz odbyło się podsumowanie konkursów na największego pomidora, oraz na potrawę, w której kluczowym składnikiem był pomidor.

Organizatorem wydarzenia było Koło Gospodyń Wiejskich w Glinczu, na czele z przewodniczącą Natalią Sarach-Jagłą.

Serdecznie dziękuję wszystkim za wspólnie spędzony czas poświęcony pomidorom oraz naszym sponsorom za ogromne wsparcie i chęć współpracy. Wyrazy wdzięczności kieruję do Marthy Komolubi oraz Wyspy Frajdy za realizację moich pomysłów, Pani Burmistrz Marioli Zmudzińskiej za objęcie patronatem, Kikkomanowi za odbywający się pokaz kulinarny oraz OKiS za przygotowanie sali i wsparcie techniczne. Dziękuję także Jury – podjęcie decyzji o zwycięzcach nie było łatwe – mówi Natalia Sarach-Jagła.

Wybór zwycięzców był nie lada wyzwaniem, gdyż poziom konkursu był bardzo wysoki. Dania zachwycały smakiem i starannością w przygotowaniu.

Gratuluję wszystkim uczestnikom, a także organizatorom za wspaniałą inicjatywę – dodaje Burmistrz Mariola Zmudzińska. W konkursie na potrawę pomidorową jury oceniało m.in. ogólny smak, harmonię składników oraz wykorzystanie pomidora jako głównego składnika. Doceniano również nowatorskie podejście w przygotowaniu dań oraz unikalność receptur.

Oto wyniki konkursu na potrawę pomidorową:

Pomidorowa Rapsodia – Urszula Szreder
Kiszone pomidory – Waleria Lubecka
Rogaliki z dżemem ze smażonych zielonych pomidorów – Aleksandra Jelińska
Wyróżnienia otrzymały: Karina Hara (Pomidorowe Red Curry), Elwira Kuźmińska (risotto pomidorowe i sok z pomidorów). Docenione zostały też dania Oliwii Zwierucho (penne z pieczonymi pomidorami i mascarpone), Marii Dejk (faszerowane pomidory), Elżbiety Mazur (sok pomidorowy) oraz Zyty Formela (sos do spaghetti).

Zdecydowanie prostszy był konkurs na największego (najcięższego) pomidora, gdzie liczyła się jego waga. Najcięższy zgłoszony pomidor ważył ponad 780 g i należał do Joanny Mielewczyk.

Oto wyniki tego konkursu:

Pomidora o wadze 786 g – Joanna Mielewczyk
Pomidory o wadze 695 g – Lucyna Pakura oraz 690 g – Joanna Okrój
Pomidora o wadze 610 g – Anna Domaros
Pomidora o wadze 553 g – Aleksandra Jelińska
Pomidora o wadze 516 g – Bartosz Derkowski
Pomidora o wadze 507 g – Jadwiga Rybant
Pomidora o wadze 490 g – Mirosław Recłaf Glincz

 

W skład jury weszli: Burmistrz Mariola Zmudzińska, Sołtys Glincza Izabela Małycha oraz kucharz Nikodem Sarach.

 

Źródło: Gmina Żukowo oprac. M.T. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close