Przodkowo. Kto zwyciężył w pojedynku na dania z jajkiem w roli głównej?
“Kuchnia z Jajem” – pod takim hasłem odbył się dziś w Powiatowym Zespole Szkół w Przodkowie konkurs gastronomiczny dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
W rywalizacji wystartowało łącznie 16 osób z “podstawówek” i szkół gastronomicznych z terenu pow. kartuskiego. Hasłem przewodnim konkursu było jajko jako główny składnik dania, który zarazem miał stanowić element humorystyczny.
Prace uczniów oceniali prawdziwi kucharze. Ostatecznie końcowe wyniki przedstawiały się następująco:
Szkoły podstawowe
- Szkoła Podstawowa w Przodkowie (Zupa dyniowa, jabłecznik)
- Szkoła Podstawowa w Miszewie (Kokosanki: rolada jajeczna z nutą bazylii, grzanki z pastą jajeczną)
- Szkoła Podstawowa w Czeczewie (Omlet na słodko, pizza z jajkiem)
Wyróżnienia: Szkoła Podstawowa w Pomieczynie (Jajeczny placek szczęścia, jajochrup), Szkoła Podstawowa w Miszewie (Spaghetti carbonara, tost francuski z serkiem mascarpone i owocami, tost z pastą awokado i jajkiem)
Szkoły ponadpodstawowe
1. Powiatowy Zespół Szkół w Sierakowicach (beza pavlova z gruszą i kremem z koziego sera oraz jajkiem, tarta na kruchym cieście z jajkami, łososiem oraz dynią)
2. Powiatowy Zespół Szkół w Przodkowie (Szakszuka, tarta cytrynowa)
3. Powiatowy Zespół Szkół w Somoninie (Słone oczko, jajowy szał, żółtko w karmelu)